זהו. נגמר החופש הגדול."חוזרים לשגרה"... צועקות כותרות העיתונים, ואנחנו,
ההורים, עייפים אחרי חודשיים של נסיעות, טיולים, בילויים... משוועים לקצת סדר יום,
לחזור לשגרה.
אבל מה זאת השגרה הזו שאליה אנו חוזרים?
חזרתם של הילדים למסגרות לא בהכרח מעידה על חזרה למשהו מוכר. עבור רב הילדים החזרה למסגרת כרוכה ברמה כלשהי של שינוי - חלקם חווים מעבר דרמטי כמו עליה לכיתה א', חלקם עוברים לגן חדש או עולים כיתה – דבר שמביא איתו משימות ודרישות חדשות, וגם עבור אלו שחוזרים לאותו מקום, לפעמים גם שינוי קטן כמו איש צוות חדש או ילד חדש בגן מביאים לצורך מחודש בהסתגלות.
ימים אלו של מעברים והתחלות חדשות עלולים להיות טעונים עבור ההורים והילדים כאחד ומשלבים התרגשות לצד חרדות ואי ודאות. כל זה עלול לעיתים להתנגש עם הציפייה לחזרה לשגרה. ילדים מסוימים, גם ילדים בוגרים, לעיתים מגיבים בתקופות של מעברים והסתגלות ברגרסיה - כך פתאום ילד שכבר ידע להתלבש לבד יבקש שנלביש אותו, ילדה שנפרדה בקלות תסרב להיפרד בכניסה לגן או לכיתה, ילד שהלך בשנה שעברה ל-3 חוגים יסרב להיכנס לבד לחדר החוג , ילדה שכבר נרדמת לבד וישנה טוב תבקש שישבו לידה עד שתירדם או תתעורר פעמים מרובות בלילה ועוד. גם ילדים שכבר יודעים להביע את עצמם מילולית, לספר ולשתף לא תמיד ידעו לבטא במילים את מערבולת הרגשות, ויחד עם העייפות שבאה אחרי יום שלם של התמודדות במסגרת חדשה ניתן לראות בשעות אחה"צ ילדים רבים חסרי שקט או עצבניים.
אז איך עושים את זה בכל זאת?
-
קודם כל מבינים ומקבלים התנהגויות אלו כשלב טבעי. הילדים נמצאים במקום לא מוכר (כן, גם אלו שחזרו לאותו גן, עם אותה הגננת והחברים) ורוצים לשאוב ביטחון מההורה עד שיחזרו להרגיש בטוחים במקום החדש.
-
חשוב לשדר לילד את ההרגשה שאתם סומכים עליו שיש לו את הכוחות להצליח להתמודד עם האתגרים והמשימות שמחכים לו במסגרת החדשה וכן שאתם סומכים על המסגרת בה הוא נמצא. כל אלו יסייעו לילד להשיב את תחושת הביטחון והמסוגלות מחד ולתת אמון במבוגרים הסובבים אותו במהלך היום במקום בו הוא נמצא מאידך.
-
כדי לעזור לילד להבין מה הוא מרגיש, ולעיתים קרובות גם כדי לעזור לנו להבין מה עובר עליו במקום החדש, חשוב למצוא את הזמן והמקום לשוחח על היום שהיה ולשתף בחוויות. יש משפחות שעושות זאת בזמן ארוחת ערב משותפת, אצל ילדים רבים משתחררים הדברים דווקא בזמן המקלחת, בנסיעה באוטו או במיטה לפני השינה. חשוב לנצל הזדמנויות אלו, להקשיב לסיפורי הילד ולשאול שאלות. על חשיבות השיתוף לתקשורת טובה בין הורים לילדים ועל הדרכים לעודד אותה ניתן לכתוב פוסט שלם נפרד....
-
וכמובן - יש את "כללי האצבע" לחזרה לשגרה, המופיעים כמעט בכל מאמר שמסתובב באינטרנט בימים אלו - ורובם אכן עובדים: הקפדה על שעות מותאמות לגיל הילדים לשינה ולקימה, הקפדה על זמני הארוחות, ייסוד טקסים קבועים סביב המקלחת, ארוחת הערב וההשכבה, הטמעת "עוגנים" קבועים לשבוע - חוגים, ימים עם הסבים ועוד. כאשר שם המשחק להצלחה בכל הטיפים האלו הוא - עקביות, עקביות, עקביות....
-
ודבר אחרון לסיום - לפעמים, מכל מיני סיבות, לילד שלנו באמת לא טוב במסגרת החדשה. אם אתם ההורים רואים כי התנהגויות מדאיגות של הילד לא נעלמות לאורך זמן, או שאתם מרגישים שאינן נובעות רק מקושי במעבר והסתגלות - כדאי לשוחח עם המורה/גננת או לפנות לייעוץ.
במידה ואתם מעוניינים בהדרכה - סביב סוגיות בסדר היום, שיפור התקשורת עם הילד, קשיי הסתגלות ועוד...
אתם מוזמנים ליצור איתי קשר לקביעת מפגש הכרות
052-3862620