top of page

שגרה בחופש

בשעה טובה ומוצלחת,  מחר ב- 1 ליולי יחלו תלמידי בתי הספר היסודיים את חופשת הקיץ.

הילדים מחכים לעתים בקוצר רוח לחופשה, לאחר 10 חודשים שבהם השקיעו, למדו והתנהלו בתוך שגרה סדורה וידועה.

המעבר משגרה לחופשה עלול לזמן בתוכו קשיים ודילמות בניסיון לדעת מה נכון ומה כדאי להורים לעשות כדי להקל את המעבר עבור אלה מהילדים החווים קושי בזמן שינוי או מעבר.

 

ילדים זקוקים לשגרה ולחוקיות בעולמם ואלו משמשים להם בטחון ועוגן. כך למעשה הילדים יודעים למה לצפות ולכן חשוב לראות כיצד גם בזמן חופשה יוכלו ההורים לייצר תנאים של שגרה שיעזרו להם להישאר בטוחים, להיות רגועים וליהנות ממה שזמן החופשה יכול להציע.


כדאי אם כן ומומלץ ליצור "שגרת חופשה" שבה ידעו הילדים מה עומד להיות, יהיו שותפים לתכנון הזמן וסדר היום שלהם ויתרגלו התמודדות עם שינויים בצורה בריאה ותומכת.

הנה כמה טיפים והצעות שיוכלו לסייע לכם ההורים בארגון "שגרת חופש" כבר בקיץ הקרוב:

 

  • תכנון לוז שבועי- תכנון לוח זמנים שבועי  עבור ילדיכם בשיתוף עמם (בהתאם לגיל כמובן) עשוי לעזור ביצירת שגרה מובנית וברורה גם בזמן החופש.  תכנון זה יכול להיות מעודכן מדי יום אך קל ונוח יותר לתכנן לוז שבועי ולעדכנו מדי שבוע לקראת תחילתו של שבוע חדש.

תכנון הלוז היומי  יכול להיות גמיש, אך טוב שיהיה בנוי סביב מסגרת בסיסית מובנת הכוללת גם זמנים לארוחת בוקר, צהריים וערב, מקלחת ואפילו זמני מנוחה אם מדובר בימי פעילות ארוכים.

ההשתתפות בהכנת התכנית ואף בעריכתה (ניתן להכין לוח מקושט ויצירתי עם ימות השבוע וזמני הפעילות) תיצור אצל הילד תחושת שותפות ובטחון ותיאום ציפית ביניכם ההורים לילד .( למשל בכל הנוגע לזמני צפיה במסכים, ארוחות מסודרות וכו') .

  • רצוי להגביל את זמן הציפיה במסכי המחשב או הטלויזיה ואת השוטטות ברשתות החברתיות ולצידם להציע זמנים למשחק, יצירה , קריאה ופעילויות ספורטיבית שיש בהן כדי למלא את היום באופן מגוון אך מובנה מראש.

  • נסו לקבוע שעת שינה מוסכמת עליכם ועל ילדיכם בשיחה ושיתוף עמו לזמן החופש כדי שידע למה לצפות.

אין זה מומלץ לאפשר לילדיכם להמשיך לשחק , לצפות בטלויזיה או לשהות במחשב בשעות  הערב והלילה המאוחרות ואז גם ללכת לישון מאחר. גם אתם כבר עייפים  וסחוטים ולא רצוי שילדיכם "ישכיב אתכם לישון" וילכו לישון אחריכם.

אל תשכחו שילדים זקוקים לשינה העוזרת להם לאגור כוחות ולנוח לקראת היום הבא וכשהם ישנים טוב-  הם מתפקדים באופן רגוע וחיוני יותר!

ילדים עייפים עלולים לחוש  עצבניים, לגלות חוסר סבלנות, קושי לדחות סיפוקים אף עלולים  להתקשות להירדם בלילה. 

כמו כן, אם כבר ביססתם עם ילדיכם טקס לקראת השינה ( זמן איכות עם הילד ליד מיטתו, קריאה בספר או נשיקה  ללילה טוב) חשב שתמשיכו ותקפידו על כך גם בזמן החופש.  כל אלו עוזרים ילד להמשיך לשמור על תחושת בטחון ורוגע גם כאשר שגרת יומו השתנתה.
 

ולסיום, החוויה של יציאה מהשגרה היא חלק מהחיים והיא מלמדת את הילדים לגמישות ולהתמודדות עם שינויים.  חוויות אלו יעזרו להם  גם הלאה לצורך ההתמודדויות בחיי יום-יום שלהם  גם כבוגרים. חשוב לאפשר לילדיכם ללמד לחרוג מן ההרגל ולאפשר להם ליהנות  גם משינוי. כך הם יוכלו לפתח את היכולת להבחין מתי נכון וכדאי לשנות ומתי לא, מתי רצוי או חשוב להיצמד להרגלים ומתי מותר לכופף את החוקים.  שינוי קל בהרגלים לא יגרום להם לנזקים.

יחד עם זאת, חשוב שאתם ההורים תהיו קשובים לילדכם ואם מדובר בילד שהא רגיש במיוחד, המתקשה להסתגל לשינויים ומתקשה במעברים- מומלץ להכין אותו מראש לקראת השינוי, לספק לו מידע שיעזור לו להתמודד עם מה שעומד להשתנות  ולנסות ליצור לו תנאים מוכרים ובטוחים  לצלוח המעבר בהצלחה ובביטחון.

 

שתהיה לכולנו חופשה מהנה!!

 

שרון פפאי, מטפלת בהבעה ויצירה ומדריכה.

 

שגרת חופש

בשעה טובה ומוצלחת החלו ילדינו את חופשת הקיץ. הילדים מחכים לעתים בקוצר רוח לחופשה, לאחר 10 חודשים שבהם השקיעו, למדו והתנהלו בתוך שגרה סדורה וידועה. המעבר משגרה לחופשה עלול לזמן בתוכו קשיים ודילמות בניסיון לדעת מה נכון ומה כדאי להורים לעשות כדי להקל את המעבר עבור אלה מהילדים החווים קושי בזמן שינוי או מעבר. ילדים זקוקים לשגרה ולחוקיות בעולמם ואלו משמשים להם בטחון ועוגן. כך למעשה הילדים יודעים למה לצפות ולכן חשוב לראות כיצד גם בזמן חופשה יוכלו ההורים לייצר תנאים של שגרה שיעזרו להם להישאר בטוחים, להיות רגועים וליהנות ממה שזמן החופשה יכול להציע. כדאי אם כן ומומלץ ליצור "שגרת חופש" שבה ידעו הילדים מה עומד להיות, יהיו שותפים לתכנון הזמן וסדר היום שלהם ויתרגלו התמודדות עם שינויים בצורה בריאה ותומכת.

 

הנה כמה טיפים והצעות שיוכלו לסייע לכם ההורים בארגון "שגרת חופש" כבר בקיץ הקרוב:

 

1. תכנון לוז שבועיתכנון לוח זמנים שבועי עבור ילדיכם בשיתוף עמם (בהתאם לגיל כמובן) עשוי לעזור ביצירת שגרה מובנית וברורה גם בזמן החופש.  תכנון זה יכול להיות מעודכן מדי יום אך קל ונוח יותר לתכנן לו"ז שבועי ולעדכנו מדי שבוע לקראת תחילתו של שבוע חדש.

תכנון הלוז היומי יכול להיות גמיש, אך טוב שיהיה בנוי סביב מסגרת בסיסית מובנת הכוללת גם זמנים לארוחת בוקר, צהריים וערב, מקלחת ואפילו זמני מנוחה אם מדובר בימי פעילות ארוכים.

ההשתתפות בהכנת התכנית ואף בעריכתה (ניתן להכין לוח מקושט ויצירתי עם ימות השבוע וזמני הפעילות) תיצור אצל הילד תחושת שותפות ובטחון ותיאום ציפית ביניכם ההורים לבין ילדכם (למשל בכל הנוגע לזמני צפיה במסכים, ארוחות מסודרות וכו').וטטות ברשתות החברתיות

 

2. רצוי להגביל את זמן הציפיה במסכי המחשב או הטלויזיה ואת השוטטות ברשתות החברתיות ולצידם להציע זמנים למשחק, יצירה, קריאה ופעילויות ספורטיבית שיש בהן כדי למלא את היום באופן מגוון אך מובנה מראש. 

 

3. נסו לקבוע שעת שינה מוסכמת עליכם ועל ילדיכם בשיחה ושיתוף עמו לזמן החופש כדי שידע למה לצפות. אין זה מומלץ לאפשר לילדיכם להמשיך לשחק, לצפות בטלויזיה או לשהות במחשב בשעות הערב והלילה המאוחרות ואז גם ללכת לישון מאוחר. גם אתם כבר עייפים  וסחוטים ולא רצוי שילדיכם "ישכיב אתכם לישון" וילכו לישון אחריכם. אל תשכחו שילדים זקוקים לשינה העוזרת להם לאגור כוחות ולנוח לקראת היום הבא וכשהם ישנים טוב - הם מתפקדים באופן רגוע וחיוני יותר! ילדים עייפים עלולים לחוש  עצבניים, לגלות חוסר סבלנות, קושי לדחות סיפוקים אף עלולים להתקשות להירדם בלילה. כמו כן, אם כבר ביססתם עם ילדיכם טקס לקראת השינה (זמן איכות עם הילד ליד מיטתו, קריאה בספר או נשיקה  ללילה טוב) חשוב שתמשיכו ותקפידו על כך גם בזמן החופש.  כל אלו עוזרים לילדכם להמשיך לשמור על תחושת בטחון ורוגע גם כאשר שגרת יומו השתנתה.
 

ולסיום, החוויה של יציאה מהשגרה היא חלק מהחיים והיא מלמדת את הילדים לגמישות ולהתמודדות עם שינויים.  חוויות אלו יעזרו להם  גם הלאה לצורך ההתמודדויות בחיי יום-יום שלהם  גם כבוגרים. חשוב לאפשר לילדיכם ללמד לחרוג מן ההרגל ולאפשר להם ליהנות  גם משינוי. כך הם יוכלו לפתח את היכולת להבחין מתי נכון וכדאי לשנות ומתי לא, מתי רצוי או חשוב להיצמד להרגלים ומתי מותר לכופף את החוקים.  שינוי קל בהרגלים לא יגרום להם לנזקים.

יחד עם זאת, חשוב שאתם ההורים תהיו קשובים לילדכם ואם מדובר בילד שהא רגיש במיוחד, המתקשה להסתגל לשינויים ומתקשה במעברים מומלץ להכין אותו מראש לקראת השינוי, לספק לו מידע שיעזור לו להתמודד עם מה שעומד להשתנות  ולנסות ליצור לו תנאים מוכרים ובטוחים  לצלוח המעבר בהצלחה ובביטחון.

 

שתהיה לכולנו חופשה מהנה!!!

שרון פפאי, מטפלת בהבעה ויצירה ומדריכה

bottom of page